De logeerpartij

De logeerpartij

Het logeren

Bij aankomst wordt een kat voor korte tijd in een bench geplaatst. Hij heeft dan even de tijd om de omgeving in zich op te nemen, te ervaren dat er ook andere katten zijn en bij te komen van de reis. Ook kunnen wij dan kijken hoe het met uw kat gesteld is, qua gezondheid en emotioneel welzijn. Als de kat voldoende rustig is kan hij de verdere ruimte gaan ontdekken.
We houden altijd een oogje in het zeil hoe het gaat met de andere vakantiegangers. Gelukkig gaat dit over het algemeen goed omdat geen van de katten in hun eigen omgeving is. Katten zijn in de basis conflictvermijdend. Ze kijken als het ware ‘de kat uit de boom’.

Communicatie in het pension

Het is niet altijd ‘prrrrr’ of ‘miaaaauw?’ Natuurlijk wordt er wel eens wat geblazen of gegromd, maar vechtpartijen zoals u misschien wel eens in uw tuin ziet, hebben hier niet plaats. Katten die elkaar aardig vinden begroeten elkaar, spelen met elkaar en slapen soms zelfs met elkaar. Katten die elkaar niet liggen, gaan hun eigen gang, respecteren elkaar en begrijpen de ‘taal’ die gesproken wordt door de ander. Geen van de katten heeft een territorium te verdedigen, geen van allen is hier de baas of ‘thuis’. Ik zeg altijd maar, er heerst een gedoogbeleid. Zit jij daar? Ok, dan zit ik hier.

Rust en onrust

Bij binnenkomst kan een kat wat onrustig zijn, verandering van omgeving is toch spannend, maar de sfeer in het pension slaat doorgaans snel over op de nieuwe logee. Het kan uiteraard voorkomen dat een kat het niet leuk heeft. We herkennen die signalen en zorgen dan voor een zo aangenaam en veilig mogelijk verblijf, maar zullen we u wel vertellen dat uw kat waarschijnlijk liever thuis wordt verzorgd of in een pension met solitaire verblijven wil logeren. Dit gebeurt weinig en vooral bij katten die minder goed gesocialiseerd zijn op andere katten en/of mensen.

Het menu

Droogvoer
Royal Canin Exigent Savour (vlees).
Hills Optimal Care Adult Kip (gevogelte).
Hills Optimal Care Adult Tonijn (vis).
Voor kittens zijn er kittenbrokjes van Royal Canin.

Natvoer
Animonda Carny, (compleetvoer van puur vlees, wisselende smaken vlees, vis en gevogelte).

Uw kat heeft dieetvoer
U neemt uw eigen voer mee en uw kat krijgt dit geserveerd. Indien uw kat echt niets anders mag eten, dan eet hij apart van de andere katten. Een dieetkat die écht niks anders mag eten, wordt ’s nachts (van ongeveer 23.30 tot 08.30 uur) in een (dubbele) bench geplaatst, zodat niet alleen hij de hele nacht eten beschikbaar heeft, maar ook andere katten in het pension ’s nachts kunnen eten als ze willen.

Uw kat is gevoelig voor voerwisseling
Neem dan wat eigen voer mee, dan mengen we dat langzaam met ons voer en geven u wat voer mee zodat u weer terug kunt mengen. Ook zouden we uw kat tijdens zijn verblijf in het pension sowieso zijn eigen voer kunnen geven.

Aandacht voor uw kat

Uw kat krijgt bij ons veel persoonlijke aandacht.
We hebben plaats in het pension voor maximaal 20 katten. Hierdoor is er voldoende tijd en ruimte voor elke kat. Dat vinden we belangrijk.

Brokken en water zijn de hele dag op meerdere plekken beschikbaar. Soms, als er dieetkatten in de groep zijn, wordt het voer meermalen per dag neergezet en weer weggehaald. Er wordt goed op gelet of elke kat voldoende eet. ’s Morgens krijgen de katjes ook vlees (als ze dat mogen hebben). Het schoonmaken gebeurt in principe in de ochtend, maar gaat eigenlijk de hele dag een beetje door. Er wordt met de katten gespeeld, gekroeld en geknuffeld. Tot ’s avonds laat ben ik regelmatig bij uw kat aanwezig.

Hygiëne

Een goede hygiëne is in een pension erg belangrijk.
Dagelijks wordt het pension zorgvuldig gereinigd met een diervriendelijk schoonmaakmiddel en worden kleedjes en mandjes gewassen. De krabpalen en andere materialen die niet kunnen worden gewassen worden gedesinfecteerd met een diervriendelijk ontsmettingsmiddel.
Er zijn voldoende kattenbakken binnen, buiten, op zolder én in de benches en deze worden tweemaal per dag verschoond.

Lees verder:

Hoe werkt het bij Wel voor de Poes

Voorwaarden voor een pensionverblijf

Tarieven van Wel voor de Poes

Na het pensionverblijf

Uiteraard komt vrijwel elke kat gezond en wel, blij weer thuis. Maar wat als dat niet zo is? In het pension zijn meerdere katten bij elkaar. Het risico op de overdracht van bacteriën, virussen of parasieten is daardoor hoger dan in de thuissituatie.

Niet-eten is sowieso altijd alarm. Uiteraard kan dit ook te maken hebben met de voerwisseling, als uw kat thuis een supermarktmerk eet en hier opeens kwaliteitsbrokken krijgt, dan zou hij z’n neus er wel eens voor kunnen optrekken, maar eten is erg belangrijk. Voor een kat die na het logeren niet eet, mag er altijd wat voer bij ons opgehaald worden om te kijken, of dat het probleem is. Maar houdt ook andere signalen in de gaten zoals:

Diarree

Heeft uw kat bij thuiskomst bijvoorbeeld diarree, dan kan dit komen door de voerwisseling, maar als het aanhoudt dan zou er ook een andere oorzaak kunnen zijn. Een parasiet zoals Giardia bijvoorbeeld, of een darmontsteking. Ga bij aanhoudende diarree naar de dierenarts!

Niezen

Van een niezende kat schrikken we vaak enorm. Maar veel katten zijn drager van het niesziektevirus. Verschijnselen van niesziekte kunnen worden veroorzaakt door herpes, calici (beide virussen) en door bordetella en chlamydia (bacteriën). Katten zijn gevoelige dieren en het logeren heeft misschien spanning met zich meegebracht waardoor z’n weerstand wat is gedaald en een virus opnieuw de kop op steekt. Niesziekte is goed vergelijkbaar met een verkoudheid en betreft niet altijd direct een ernstige variant van niesziekte. Uw kat is immers ingeënt tegen de gevaarlijkste varianten van de veroorzakende virussen.  De verschijnselen die een dragende kat krijgt zijn daardoor vaak mild en worden doorgaans door het eigen immuunsysteem weer aangepakt, zodra de kat weer in z’n normale routine zit. Is het niezen echter veel en aanhoudend achter elkaar, met snot en vieze ogen, dan ligt wellicht een bacteriële variant van niesziekte eerder op de loer. Ga dan naar de dierenarts!

Slapen/sloomheid

Is uw kat na het logeren erg moe en sloom, misschien is hij hier dan erg alert geweest op alle andere katten, of heeft bijzonder veel activiteit gehad en moet hij zijn roes uitslapen. Blijft hij echter moe en sloom dan is er iets anders aan de hand. Veel jongere katten zijn zeer actief in het pension en doen eigenlijk helemaal niet aan logeren. Die zijn vooral aan keten en lol maken! Hun roes uitslapen duurt soms wel een dag of twee/drie. Duurt het langer, of is een volwassen kat langer dan een goede dag nog steeds sloom, dan is het raadzaam een dierenarts te raadplegen!

Kortgezegd, alles wat abnormaal is ten opzichte van hoe u uw kat kent en aanhoudt, is een reden om naar de dierenarts te gaan. Wij houden uw kat tijdens het logeren goed in de gaten en mocht ons al iets opgevallen zijn, dan hoort u dat óf al tijdens uw afwezigheid en zeker bij het ophalen van uw kat. Uiteraard horen wij het graag ook van u als uw kat na thuiskomst niet lekker blijkt te zijn. Behalve u adviseren wat het beste is om te doen, kan het ook voor het pension en de andere gasten van belang zijn om te weten of er misschien iets heerst.