Een niesziekte-uitbraak in het pension

Het is al eventjes stil via de website en facebook, geen foto’s, geen ander nieuws. Dat klopt. Wel voor de Poes heeft afgelopen drie weken voor het eerst te kampen gehad met een niesziekte-uitbraak.

Eén katje begon opeens met achter elkaar niezen, dat is al alarmerend natuurlijk. Diezelfde avond was een andere kat wat sloom en lagen er druppeltjes vocht naast het mandje waar hij in lag. Had hij ook geniest?

Als vanzelfsprekend was de volgende ochtend de dierenarts direct in huis. Op dat moment waren er vijf katten besmet met niesziekte. Waarvan sommigen alleen een snottebel hadden en anderen juist erg niesten.

Wat nu te doen. Besloten is om de katjes met klachten in het binnenverblijf te plaatsen en dat af te sluiten van het buitenverblijf. De groep zonder klachten verbleef buiten. Gelukkig was het erg mooi weer, dus buiten moeten zitten was geen probleem.

Toen alle eigenaren informeren… Wat een vervelend nieuws om te brengen. Uw kat zit in een pension waar momenteel een niesziekte-uitbraak is.

Voor uw informatie, niesziekte kan een kat altijd krijgen, ook al is hij ingeënt. Niesziekte kan virale of bacteriële oorzaken hebben. Het naleven van de inentingsvoorwaarden en de hygiëne handhaven is helaas geen garantie dat zoiets niet gebeurt.

De zomervakantie is de drukste periode van het jaar. Mensen komen katjes brengen en halen en als het pension eventjes vol is (vaak de weekenden waar er overlap is van vakanties) dan is de kattenkamer ook in gebruik. Eén oudere kat met suikerziekte zou haar hele vakantie in de kattenkamer verblijven en zo nu en dan vergezeld worden door andere katten. Die ene oudere poes heeft nog tijdelijk in mijn slaapkamer gezeten omdat de katjes die haar kwamen vergezellen al in aanraking waren geweest met mogelijke besmetting…

En waar er een vakantie afloopt, begint voor een ander katje weer een nieuwe vakantie. De nieuwkomers konden onmogelijk geplaatst worden bij de groep die in aanraking is geweest met de besmetting, omdat in die groep mogelijk nog nieuwe gevallen van niesziekte konden ontstaan. Daarom is er op stel en sprong een tijdelijke ruimte gehuurd om de nieuw komende katjes in op te vangen. En ook die eigenaren moesten worden geïnformeerd. Een enkeling heeft voor een andere oplossing gekozen, maar de meeste katjes zijn gewoon gekomen. Ook al was het tijdelijke verblijf niet ideaal. Pas als het pension helemaal leeg was en volledig ontsmet, konden de nieuwe katjes er naar toe, niet eerder.

Vervolgens nog het terugrekenen, waar is het begonnen? Helaas is dit niet te achterhalen. Alle katjes die komen logeren zijn ingeënt. En toch kunnen katten die gezond ogen het bij zich dragen. Een aantal klanten is gebeld die in de voorgaande periode bij ons logeerden. Waar het is gestart komt niet naar voren. Wat ik iedereen op het hart wil drukken, of uw kat al in een pension heeft gelogeerd of niet, als u uw kat met enige regelmaat hoort niezen, bezoekt u alstublieft uw dierenarts. Elke kat niest wel eens, een kriebeltje in de neus of een stofje onder de bank, maar regelmatig niezen duidt op een vorm van niesziekte en zal moeten worden behandeld.

En hoe snel de eerste niezer ook gesignaleerd was, er volgden meer katjes die gingen niezen of snotteren. Van de totale groep katten die in het pension of in de kattenkamer zouden verblijven in de afgelopen drie weken zijn er 15 katten behandeld tegen niesziekte, er zijn er 7 naar huis gegaan zonder klachten, waar er helaas wel 1 ook thuis nog van is gaan niezen. Die laatste ging naar huis met zijn niezende broer op de dag dat hier de uitbraak begon.

Het was hard werken. Waar er normaal één pension en mogelijk één kattenkamer in gebruik is, waren er nu opeens vier aparte ruimtes om schoon te houden en katten te verzorgen. De nieuwe tijdelijke locatie, de kattenkamer, de buitenren én het binnenverblijf. En nadat de besmette katjes waren verzorgd, eerst zelf helemaal ontsmetten en dan weer van vooraf aan beginnen voor de tweede ronde van die dag. Van foto’s en andere werkzaamheden is weinig terechtgekomen. De zorg voor de katjes was het allerbelangrijkst.

Dit alles bij zomerse temperaturen die in Nederland zeer zeldzaam zijn. Een airco aanschaffen en laten installeren in het binnenverblijf was dan ook geen overbodige luxe. Zeker aangezien ziektekiemen bij warmte ook beter gedijen.

Beetje bij beetje werden steeds meer katjes opgehaald en liep het tijdelijke verblijf verder vol. Toen de allerlaatste kat was opgehaald kon worden gestart met het ontsmetten van het pension. Alles leeggehaald, alle mandjes en kleedjes (ook die nog schoon waren) moesten gewassen, alles altijd boven de 60 graden, dus flink wat uren wastrommel/droger. Alle rieten mandjes uit de buitenren, de krabpalen ontsmetten. Het binnenverblijf gesopt met Halamid en dag erna nog een keer met een normaal sopje om de Halamid weer te verwijderen. De buitenren gereinigd met een stoomreiniger en ontsmettingsmiddel. OK, nu was het pension brandschoon en leeg en het is zondagavond laat… Maandag kwam de eerste nieuwe alweer. En alle katjes uit het tijdelijke verblijf konden verhuisd worden.

Ergens voelt het als een nieuwe start. En tegelijkertijd klinken de woorden van de dierenarts me nog zo helder in de oren. ‘Dat je pas na 2,5 jaar voor het eerst een niesziekte-uitbraak hebt, is uitzonderlijk te noemen’. Voor mij voelt dat alsof dit dus vrij gemakkelijk veel vaker kan gebeuren. En zoals de laatste drie weken zijn geweest… ik moet eerlijk bekennen, dat is niet te doen.
Eigenlijk zou ik dan wel willen dat het pension wat groter was. Dat er bijvoorbeeld drie gescheiden verblijven zijn, waarvan er één direct tot quarantaineruimte omgetoverd kan worden mocht er zoiets gebeuren. Ik droom rustig verder over het ideale pension. Droomt u met me mee?

En in mijn hoofd blijf ik bezig, hoe zouden we dit in de toekomst verder kunnen voorkomen. Feit blijft dat de niesziekte-enting niet dekkend is. Maar wellicht dan toch nog strakkere entingseisen? Op dit moment is de eis dat de niesziekte-enting niet ouder is dan tien maanden, wat al strikter is dan de cyclus van de dierenarts. Ook zouden we de Bordetella en Chlamydia enting kunnen verplichten. Sommige katjes worden een klein beetje ziek van bijvoorbeeld de Bordetella enting. Ze bouwen dan antistoffen op doordat ze een beetje ziek worden. Op het moment dat ze een beetje ziek zijn kunnen ze andere katten juist weer besmetten. Dan zou deze enting ruimschoots voor het pensionverblijf, zo’n twee maanden, gegeven moeten worden. Dat zijn nogal wat overwegingen die ook invloed hebben op het kunnen boeken van het pension, omdat vakanties ook wel lastminute zijn of een weekendje weg… U snapt, hoofdbrekende zaken.

Graag hoor ik uw reacties, op alles wat ik u schrijf, ik zou het zeer op prijs stellen.