Informatie Niesziekte

Niesziekte

Een kat die is ingeënt tegen niesziekte kan nog wel niesziekte krijgen. Dat komt omdat de enting bescherming biedt tegen bepaalde gevaarlijkere vormen van niesziekte, maar de kat evengoed besmet kan raken met minder heftige mutanten van dit virus. In de enting zit het calicivirus en het herpesvirus. Wanneer een kat toch niesziekte krijgt als deze is ingeënt, zal hij mildere verschijnselen krijgen dan wanneer hij niet is ingeënt.

De laatste inenting dient minimaal twee, liefst drie weken voorafgaand aan het pensionverblijf te zijn gegeven, maar niet langer geleden dan tien maanden.

Uw kat wordt elk jaar opgeroepen voor het herhalen van de entingen. Afhankelijk van het merk, krijgt uw kat óf elk jaar een cocktail van kattenziekte en niesziekte (Felocel/Versifel), of ééns in de drie jaar de cocktail (Nobivac Tricat Trio en Purevax RCP) en de twee tussenliggende jaren alleen de enting tegen niesziekte (Nobivac Ducat en Purevax RC).

Bij een pensionverblijf kan het zijn dat u nét even eerder naar de dierenarts gaat voor de herhaling van de enting, dan dat u de oproep heeft ontvangen. Dit komt omdat de entingseis tegen niesziekte bij ons op 10 maanden is gesteld. De antistoffen tegen niesziekte in het lichaam van de kat worden in de eerste twee à drie weken opgebouwd, maar nemen gedurende het jaar ook weer af. Bij sommige pensions is de entingseis tegen niesziekte nog wat strenger en bij anderen is deze juist weer wat losser. Als u twijfelt, wat slim is om te doen, bijvoorbeeld als de niesziekte-enting bijna tien maanden oud zal zijn tijdens een verblijf, kunt u altijd even bellen of mailen.

Voor de entingseis van het pension tegen kattenziekte klik hier.