De logeerpartij

De logeerpartij

Logeren in het pension

Bij aankomst wordt een nieuwe kat voor korte tijd in een bench geplaatst. Hij heeft dan even de tijd om de omgeving in zich op te nemen, te ervaren dat er ook andere katten zijn, hoe de sfeer is en bij te komen van de reis. Ook kunnen wij dan kijken hoe het met uw kat gaat, qua gezondheid en emotioneel welzijn. Als de kat voldoende rustig is kan hij de verdere ruimte gaan ontdekken.
We houden altijd een oogje in het zeil hoe het gaat met de andere vakantiegangers. Gelukkig gaat dit over het algemeen goed omdat geen van de katten in hun eigen omgeving is. Katten zijn in de basis conflictvermijdend. Ze kijken als het ware ‘de kat uit de boom’. Als na een paar verblijven blijkt dat uw kat heel makkelijk met veranderingen om gaat, dan hoeft hij of zij natuurlijk niet meer in een bench te starten. Wilt u alvast van de sfeer proeven? Check dan onze fotopagina.

Communicatie in het pension

Het is niet altijd ‘prrrrr’ of ‘miaaaauw?’ Er wordt ook wel eens geblazen of gegromd, dat is immers ook kattentaal, maar vechtpartijen zoals u misschien wel eens in uw tuin ziet, hebben hier niet plaats. Katten die elkaar aardig vinden begroeten elkaar, spelen met elkaar en slapen soms zelfs met elkaar. Katten die elkaar niet liggen, gaan hun eigen gang, respecteren elkaar en begrijpen de ‘taal’ die gesproken wordt door de ander. Geen van de katten heeft een territorium of voorzieningen te verdedigen, geen van allen is hier de baas of ‘thuis’. Ik zeg altijd maar, er heerst een gedoogbeleid. Zit jij daar? Ok, dan zit ik hier.

Rust en onrust

Bij binnenkomst kan een kat wat onrustig zijn, verandering van omgeving is toch spannend, maar de sfeer in het pension slaat doorgaans snel over op de nieuwe logee. Na de eerste spanning van de reis, de nieuwe omgeving en het nieuwe ‘personeel’, zakt bij het overgrote merendeel van de katten het stressniveau weer naar normaal. Het kan uiteraard voorkomen dat een kat het toch niet leuk heeft. We herkennen die signalen en zorgen dan voor een zo aangenaam en veilig mogelijk verblijf, maar zullen we u wel vertellen dat uw kat waarschijnlijk liever thuis wordt verzorgd of in een solitair verblijf wil logeren. Dit gebeurt weinig en vooral bij katten die minder goed gesocialiseerd zijn op andere katten en/of mensen.
Bij katten die vaker komen gaat het proces van wennen meestal veel sneller. En dan wordt ook goed duidelijk dat katten echte routinedieren zijn. Ook al zijn de routines hier waarschijnlijk anders dan thuis, zie je bij de katten die vaker komen, dat ze er dezelfde manieren op na houden. Kiezen dezelfde plekjes, vertonen hetzelfde gedrag en om hen die veiligheid te blijven bieden, voorzien we ook in de specifieke behoefte van elke afzonderlijke kat.

Uw kat kan niet bij andere katten
In dat geval kan hij dan het beste in ‘t Boetje (onze binnenverblijven) logeren. Dit is ook in Warmenhuizen, een paar minuten fietsen van het pension. Inmiddels is daar ook alweer een en ander veranderd. De groepskamer is opgesplitst en er zijn nu 4 kattenkamers. Voor 1 of 2 katten kiest u de Pink room of de Red Room. Voor 2 of 3 katten kiest u de Green room. Voor 3 katten kiest u de Blue room of de Green room. Ook zal de Blue room functioneren als achterwachtkamer voor als het pension vol is. Tenzij deze natuurlijk is geboekt voor 3 katten.

Het menu

Droogvoer
Royal Canin Exigent Savour, Royal Canin Exigent Aroma, Royal Canin Sensible 33, Royal Canin 365days Sheltercat, Royal Canin Britse Korthaar en Royal Canin Maine Coon (vlees).
Purina One Adult Kip (gevogelte).
Royal Canin Digestive (vis).
Voor kittens zijn er kittenbrokjes van Royal Canin. En voor de oudere katten zijn er seniorbrokjes van Royal Canin in huis.

Natvoer
Om alle katten tegemoet te komen hebben we van alles in huis. Denk aan: Almo Nature, Cosma Nature, Feline Porta 21, Gourmet Gold, Gourmet Perle, Sheba en zo af en toe proberen we weer eens wat anders. Er wordt vooral gekeken naar wat katten lekker vinden, want een kat die eet, dat is goed nieuws 😉
Bij het serveren van het natvoer, staan er verschillende smaken en merken op het dienblad en laat ik uw kat kiezen waar hij trek in heeft.

Uw kat heeft dieetvoer
U neemt uw eigen voer mee en uw kat krijgt dit geserveerd. Indien uw kat écht niets anders mag eten, dan kan hij het beste in ‘t Boetje (onze binnenverblijven) logeren. Dit is ook in Warmenhuizen, een paar minuten fietsen van het pension. Inmiddels is daar ook alweer een en ander veranderd. De groepskamer is opgesplitst en er zijn nu 4 kattenkamers. Voor 1 of 2 katten kiest u de Pink room of de Red Room. Voor 2 of 3 katten kiest u de Green room. Voor 3 katten kiest u de Blue room of de Green room.

Uw kat is gevoelig voor voerwisseling
Neem dan wat eigen voer mee, dan mengen we dat langzaam met ons voer en geven u wat voer mee zodat u weer terug kunt mengen. Ook zouden we uw kat tijdens zijn verblijf in het pension sowieso zijn eigen voer kunnen geven.

Aandacht voor uw kat

Uw kat krijgt bij ons veel persoonlijke aandacht.
We hebben plaats in het pension voor maximaal 20 katten. Hierdoor is er voldoende tijd en ruimte voor elke kat. Dat vinden we belangrijk.

Brokken en water zijn de hele dag op meerdere plekken beschikbaar. Er wordt goed op gelet of elke kat voldoende eet. ‘s Avonds krijgen de katjes ook vlees (als ze dat mogen hebben). Er wordt met de katten gespeeld, gekroeld en geknuffeld (naar behoefte van de kat uiteraard). Tot ‘s avonds laat ben ik regelmatig bij uw kat aanwezig.

Hygiëne

Een goede hygiëne is in een pension erg belangrijk.
Dagelijks wordt het pension zorgvuldig gereinigd met een diervriendelijk schoonmaakmiddel en worden kleedjes en mandjes gewassen. De krabpalen en andere materialen die niet kunnen worden gewassen worden gedesinfecteerd met een diervriendelijk ontsmettingsmiddel.
Er zijn voldoende kattenbakken binnen, buiten, op zolder én in de benches en deze worden tweemaal per dag verschoond.
De stofzuiger laten we zoveel mogelijk in de schuur staan. Liever bezemen en zo weinig mogelijk stress.

Weer naar huis

En dan komt de dag dat u uw kat weer komt halen. In de meeste gevallen vermaakt uw kat zich prima, heeft vriendjes gemaakt en merkt wel op dat u er bent, maar zal niet direct aanstalten maken om met u mee te gaan. De zeer gehechte katten, tonen juist weer heel veel herkenning en begroeten u al miauwend, snuffelend en kopjes gevend. Bij katten die tijd nodig hebben gehad om te wennen en waarvan u zelf ook weet dat vertrouwen krijgen soms even kan duren, kan het zijn, dat de kat het wel goed heeft gehad, maar dat het opeens oppakken om weer in een reismand te gaan, alsnog weer stress oplevert. Dan kan het ophalen iets langer duren, want een kat in z’n nekvel pakken doen we liever niet. De kat pakken, met alle mogelijkheden in het pension om te klimmen, klauteren en schuilen, kan dan best een uitdaging zijn.
Bij thuiskomst adviseer ik u de kat in elk geval binnen te houden, totdat u ziet dat hij z’n normale gedrag vertoont wat u gewend bent. Vaak zal een kat u thuis volgen, als u uit de kamer gaat, naar boven bijvoorbeeld, komt hij ook naar boven, gaat u naar buiten, gaat hij ook naar buiten. Als hij u niet ziet, denkt hij dat u weer weg bent gegaan. En door u te volgen, vergewist hij zich ervan dat u er nog bent. Een dichte slaapkamerdeur in de nacht, kan derhalve voor best wat onrust zorgen. Heeft u uw deur normaal gesproken ‘s nachts dicht? Zet ‘m dan een keertje open, totdat uw kat weer doorheeft dat u niet weg bent gegaan. (Of zet ‘m lekker altijd open, best gezellig hoor)

Na het pensionverblijf

Uiteraard komt vrijwel elke kat gezond en wel, blij weer thuis. Maar wat als dat niet zo is? In pensions met groepshuisvesting zijn meerdere katten bij elkaar. Het risico op de overdracht van bacteriën, virussen of parasieten is daardoor hoger dan in de thuissituatie.

Niet-eten is sowieso altijd alarm. Uiteraard kan dit ook te maken hebben met de voerwisseling, maar eten is erg belangrijk. Voor een kat die na het logeren niet eet, mag er altijd wat voer bij ons opgehaald worden om te kijken, of dat het probleem is. Maar houdt ook andere signalen in de gaten zoals:

Diarree

Heeft uw kat bij thuiskomst bijvoorbeeld diarree, dan kan dit komen door de voerwisseling, maar als het aanhoudt dan zou er ook een andere oorzaak kunnen zijn. Een parasiet zoals Giardia bijvoorbeeld, of een darmontsteking. Ga bij aanhoudende diarree naar de dierenarts!

Niezen

Van een niezende kat schrikken we vaak enorm. Maar veel katten zijn drager van het niesziektevirus. Verschijnselen van niesziekte kunnen worden veroorzaakt door herpes, calici (beide virussen) en door bordetella en chlamydia (bacteriën). Katten zijn gevoelige dieren en het logeren heeft misschien spanning met zich meegebracht waardoor z’n weerstand wat is gedaald en een virus opnieuw de kop op steekt. Niesziekte is goed vergelijkbaar met een verkoudheid en betreft niet altijd direct een ernstige variant van niesziekte. Uw kat is immers ingeënt tegen de gevaarlijkste varianten van de veroorzakende virussen.  De verschijnselen die een dragende kat krijgt zijn daardoor vaak mild en worden doorgaans door het eigen immuunsysteem weer aangepakt, zodra de kat weer in z’n normale routine zit. Is het niezen echter veel en aanhoudend achter elkaar, met snot en vieze ogen, dan ligt wellicht een bacteriële variant van niesziekte eerder op de loer. Ga dan naar de dierenarts!

Slapen/sloomheid

Is uw kat na het logeren erg moe en sloom, misschien is hij hier dan erg alert geweest op alle andere katten, of heeft bijzonder veel activiteit gehad en moet hij zijn roes uitslapen. Blijft hij echter moe en sloom dan is er iets anders aan de hand. Veel jongere katten zijn zeer actief in het pension en doen eigenlijk helemaal niet aan logeren. Die zijn vooral aan keten en lol maken! Hun roes uitslapen duurt soms wel een dag of twee/drie. Duurt het langer, of is een volwassen kat langer dan een goede dag nog steeds sloom, dan is het raadzaam een dierenarts te raadplegen!

Kortgezegd, alles wat abnormaal is ten opzichte van hoe u uw kat kent en aanhoudt, is een reden om naar de dierenarts te gaan. Wij houden uw kat tijdens het logeren goed in de gaten en mocht ons al iets opgevallen zijn, dan hoort u dat óf al tijdens uw afwezigheid en zeker bij het ophalen van uw kat. Uiteraard horen wij het graag ook van u als uw kat na thuiskomst niet lekker blijkt te zijn. Behalve u adviseren wat het beste is om te doen, kan het ook voor het pension en de andere gasten van belang zijn om te weten of er misschien iets heerst.

Lees verder:

Hoe werkt het bij Wel voor de Poes

Voorwaarden voor een pensionverblijf

Tarieven van Wel voor de Poes